7 érv a vállalati képzések mellett | BDO Akadémia
nyílt képzés, vállalati képzés, dolgozói megtartás, kompetencia menedzsment

7 érv a vállalati képzések mellett

A vízcsapból is az folyik, hogy a munkatársakat folyamatosan képezni szükséges, mert így tudod megtartani, és mert így értékesebb munkaerőt kapsz. Vajon melyik képzési formát válasszuk?

 

Nyílt képzés vagy vállalati képzés?

Számos előre meghirdetett tematikájú nyílt képzésre lehet jelentkezni fix árért és kötött tananyaggal. Ez bárki számára elérhető. A nyílt képzések mellett szól, hogy az új kompetenciák jelentős része ezeken a képzéseken szerezhető meg. A nyílt képzések jellemzően nem olcsóak, sok cég csak egy-két kollégát tud ezekre elküldeni, a többiek meg reménykednek, hogy egyszer rájuk kerül a sor.

Egyre jellemzőbb, hogy a vállalatok saját képzési rendszereket indítanak be, ami a cégek részéről tudatosabb tervezést, nagyobb elkötelezettséget és nem utolsó sorban befektetést igényel.

Mit is jelent az, hogy vállalati képzés? Azt jelenti, hogy a vállalat tudatosan meghatározza a munkatársak képzését és ezt elérhetővé teszi (lehetőleg minden) munkatárs számára. Ez több oktatási módszer egyvelegét is jelentheti akár belső, akár külső oktatókkal. Ehhez persze tudnunk kell, hogy mely kolléga milyen szinten van és mi az az elvárt kompetencia, amit szeretnénk átadni a dolgozóknak.

Azt gondolom, hogy a jövőben a HR-nek, szakterületi vezetőknek fel kell készülniük arra, hogy vállalati képzési rendszereket indítsanak be, hogy hatékonyabb munkamenetet érjenek el és motiváltabbak legyenek a munkatársak.

 

Érvek vállalati képzések mellett

Több nagyobb cég már rendelkezik saját képzési rendszerrel és az ehhez tartozó büdzsével, azonban a kisebb, kevésbé tőkeerős vállalatoknak sem kell lemondaniuk a lehetőségről, hiszen ezt kicsiben is el lehet kezdeni. Néhány érv amellett, hogy a nyílt képzések mellett a vállalati képzéseket is érdemes elindítani:

 

A cégben szükséges tudást adja

A nyíltképzések fix és általános tematikára épülnek, nem veszik figyelembe a kolléga tudásszintjét, így nagy eséllyel lesz olyan téma, amit már ismernek, vagy egyszerűen nem szükséges a munkájához. Sokszor pont a legfontosabb gyakorlati tudást nem kapjuk meg emiatt, ami valóban segítene a mindennapi munkában.

A vállalati képzéseknél mi magunk tudjuk meghatározni a tematikát, amely valóban tartalmazza már a céges sajátosságokat.

 

Olcsóbb

A nyílt képzésnek viszonylag kis létszám mellett is nyereségesnek kell lennie. Sokszor alacsony számú résztvevővel kalkulálva kell elosztani a sok költséget úgy, mint pl. oktató díja, licensz díj, tematika összeállítása, terembérlet, oktatásszervezés, ellátás díja, marketingköltségek stb. Az a tapasztalatom, hogy hiába tudunk alkudni az árból, akkor is drágább lesz a nyílt képzés, mint egy testre szabott vállalati képzés, amelyet több főre és rendszeres képzésként kérünk. Ez sokszor árazási politika is az oktató cégek részéről.

 

A mindennapi munkában is segít

A nyílt képzéseken különböző vállalat különböző beosztású munkatársai vesznek részt általános tematika mentén, így esély sincs arra, hogy a saját munkafolyamatainkra illeszkedő képzést kapjunk. Ellenben a vállalati képzések a cég munkamenetére szabhatjuk.

 

Akár részt vehet benne mindenki

Egyrészt nem jellemző, hogy akkora oktatási büdzsét tudjon biztosítani egy cég, hogy mindenki elmehessen nyílt képzésre, másrészt viszonylag kevés számú alkalom érhető el egy adott nyílt képzésből.  Az viszont nem oldható meg, hogy egy-egy képzés miatt a kollégák tömegesen essenek ki a napi munkából. Belátható, hogy esélytelen, hogy minden kolléga részt vehessen nyílt képzésen.

A vállalati képzések rugalmasan szervezhetők, akár mindenki részt vehet rajta.

 

Az egyéni karrierútvonalakhoz illeszthető

Manapság alapvető elvárás az egyéni karrierút megtervezése és az egyéni képzés biztosítása, azaz egyre nagyobb hangsúlyt kap, hogy az egyén tudásszintjére épülő oktatásokat biztosítsunk. Ez a kötött tematikájú nyílt rendszerű oktatásokkal nem nagyon oldható meg.

A jól szervezett vállalati képzések az egyénhez igazított karrierútvonalra épülnek, így a dolgozó is gyorsabban érheti el a karriertervben megfogalmazottakat.

 

Valóban gyakorlatias

A nyílt képzések nem egyénre szabottak, nem veszik figyelembe a munkatárs cégének specialitásait, így az elmélet mindig hangsúlyosabb lesz.

A vállalati képzések alapja pedig a céges folyamatok, egyéni kompetencia szint és a gyakorlati munka támogatása lenne.

 

Kevesebb felesleges tudásanyagot tartalmaz

A nyílt képzéseken résztvevők tudásszintje és háttere eltérő. Az oktatók sokszor azzal az előfeltételezéssel élnek, hogy inkább nagyobb anyagot adnak le, mint hogy kevesebb tudást adjanak át. Ez azt fogja eredményezni, hogy egy tanfolyam idejének akár 15-20%-a (szerintem néha több) is felesleges a hallgatók jelentős részének. Ha kiszámoljuk, hogy mennyibe kerül a cégnek az így kiesett munkaidő és a felesleges oktatási időért fizetett összeg, akkor nem kis tételről beszélünk.

A céges képzési rendszerek valóban a szükséges tudásanyagot tudja biztosítani.

 

Vállalati képzések ésszel

Természetesen ne vessük el a nyílt képzéseket, mert valóban értékes és versenyképes tudást tudnak adni, azonban jól kell megtalálni a vállalati képzési rendszerben ezek helyét. Kiemelt fontosságúnak tartom, hogy jól megtervezett struktúrát állítsunk össze, mely figyelembe veszi a céges munkafolyamatokat, az egyén tudásszintjét és a karrierterveket.

 

Milyen elemeket érdemes beletenni a vállalati képzési rendszerekbe? Erről is fog szólni majd egy blog bejegyzés.