HR-IT szótár - DevOps, nem csak recruitereknek | BDO Akadémia
IT HR szótár DevOps recruiter

HR-IT szótár - DevOps, nem csak recruitereknek

 

A DevOps szintén az egyik felkapott, de kevésbé értett IT kifejezések közé tartozik. A DevOps a Development Operations szavakból származik, nagyjából 2009-ben jelent meg a kifejezés.  A DevOps egy működési modellt jelent: a fejlesztői csapatnak része az üzemeltetési feladatokat is ellátó IT kolléga.

 

Kik is azok az üzemeltetők?

Azok az IT kollégák, akik többek között biztosítják az informatikai rendszerek zökkenőmentes üzemeltetést, elvégzik a rendszerek telepítését.

Hagyományos IT szervezetben külön csapatban dolgoznak a fejlesztők, az üzemeltetők  és külön csapatot alkotnak a tesztelők is. A mai felgyorsult világban nagy a nyomás, hogy az informatikai fejlesztések minél gyorsabban elkészüljenek és használhassák az üzletmenet fejlesztésére. Az agilis  (Scrum) működés már megköveteli, hogy a felhasználók, fejlesztők és tesztelők egy csapatban dolgoznak, ami jelentősen javította az együttműködést és segítette a gyorsabb szoftverszállítást. Ebből kilógott az üzemeltető, akik még mindig külön részlegben ültek. Egy fejlesztés elkészülte után az üzemeltető feladata, hogy az alkalmazást telepítse akár tesztelésre, akár éles üzemű használatra. Képzeljük el, hogy egy több, mint 100 fős hagyományosan működő IT szervezetben ez mit jelent! Egy ékes példája ennek a működésnek egy "elképzelt" belső levelezésen keresztül:

 

Bence a fejlesztő:

"Szia Bálint,  lsz telepítsd ki a v178.217777aeq verziót, letöltöttem a szokásos helyre, Üdv, B."

Válasz 2 nap múlva:

Bálint az üzemeltető:

"Kedves Bence, rendben, de segíts lsz, hogy hol van a szokásos hely? Üdv, Bálint"

Válasz még aznap

Bence a fejlesztő:

Bálint, tudod, ahova szoktam tenni!!! NE KELLJEN MEGINT ELMAGYARÁZNOM!!! :(, nem érek rá!!

Bálint az üzemeltető:

"Kedves Bence, igen értem, de ott nem találtam!"

Válasz másnap

Bence a fejlesztő:

"Huhh, tényleg elfelejtettem, de most bemásoltam, bocsi :) :)"

Válasz 2 nap múlva

Bálint az üzemeltető:

"Kedves Bence, átmásoltam, telepítettem, kit vegyek fel felhasználóknak és milyen jogosultságot adjak?"

Válasz másnap

Bence a fejlesztő:

"Már megint nekem kell ezzel foglalkoznom, kérdezed meg Andit az üzlettől!!!"

… néhány kör és 1 hét további nap levelezés után

Andi a felhasználó:

"Bálint, Már megint nem tudok belépni …"

 

… és folytatódik a levelezés, de maga az elvégzendő üzemeltetési feladat nem több, mint 1-2 óra lenne. Jelen esetünkben ez kb. 2 hétig tartott.

 

A fenti párbeszédből kitűnik, hogy jelentősen tudja javítani a kommunikációt, ha az üzemeltető is egy csapatban és környezetben dolgozik a többiekkel. Ezt a működési modellt hívják DevOpsnak.

 

A helyzetet megzavarhatja, hogy gyakran találkozunk álláshirdetésekben azzal is, hogy DevOps munkatársat keresnek. Ezt úgy kell értelmezni, hogy olyan kollégát keresnek, aki IT üzemeltetési feladatokat lát el agilis működésű csapatban. Ebben az esetben a jelölttel szemben fontos elvárás az üzemeltetési kompetencián túl, hogy ismeri az agilis működési módot, rugalmas, jól kommunikál, proaktív és nyitott más feladatok elvégzésére is úgy mint pl. a tesztelés.