Vizsgapapír vs gyakorlati képzés a tesztelésben | BDO Akadémia

A nemzetközi vizsga mindenható?

Az IT tesztelési területen számos képzésre jelentkezhetünk, bőségesnek tűnik a választék. Kézenfekvőnek tűnik, hogy a nemzetközi minősítést biztosító tréningre menjünk el, mert az jól mutat a CV-ben, nagyobb a marketing értéke. A vizsgák megszerzését a vállalatok, recruiterek is ösztönzik, hiszen a vizsgával rendelkező jelölteket részesítik előnyben.

 

Számos interjún tettem fel a nemzetközi vizsgával rendelkező tesztelő jelöltnek azt az egyszerű kérdést, hogy

"Hogyan tesztelne le egy egyedi fejlesztésű üzleti rendszert, milyen megközelítést alkalmazna?"

Sokan már a kérdéstől is megrémültek, és nem túl meggyőző válaszokat kaptam, mint pl. "nagyon" vagy "alaposan" tesztelnének. Sajnos nagy arányban azzal találkoztam, hogy a megszerezett papírhoz egyáltalán nem társult valós gyakorlati tudás.

 

Mit mond a szakma?

A szakmán belül egyre inkább terjed az a vélemény, hogy az elérhető nemzetközi alapképzés tematikája, az oktatás módja nem elégséges. Megújításra van szükség. Az elérhető tanfolyamok jellemzően egyáltalán nem segítik, hogy gyakorlati szakemberek kerüljenek a munkaerőpiacra. Akik megengedhetik maguknak, saját képzési rendszereket állítanak fel.

A saját csapatom képzésére, utánpótlás-nevelésre leginkább az a rendszer vált be, amikor a képzés a gyakorlati tesztelői munkára épül erős szakmai mentorálással társítva. Azaz a junior kollégát egyből tesztelési feladatokra fogtuk be, miközben a tapasztaltabb kolléga segítette napi szinten a munkáját. Persze emögött is meg kell lennie a megfelelő tematikának, képzési alapelveknek.

A megfelelő gyakorlati képzés után viszont valóban hasznosan egészítheti ki a tudást egy elméleti ismereteket adó tanfolyam.

Azzal is szembesülnünk kell, hogy egy hivatalos képzésen egyáltalán nem biztos, hogy gyakorlati szakember oktat. A valós tapasztalat nélküli oktatás viszont sajnos nem fogja biztosítani azt a szakmai tudást, amire a vállalatoknak szüksége van.

 

Amire szükség lenne, az a gyakorlatiasabb képzés

Alapvető fontosságú lenne a munkaerőpiacnak, hogy megjelenjenek a gyakorlatiasabb képzések is. A BDO Akadémián olyan oktatási rendszert építünk fel, mely a gyakorlati munkára épül, emellett az elmélet kiegészítésre és a munka jobb megértésére szolgál. Úgy állítottuk össze a tematikát, hogy már az elején sikerélménye legyen a hallgatónak. A tapasztalatokra épülő természetes tanulási folyamatot helyeztünk előtérbe.